دکتر عباس عرفانیان، مجری طرح در گفتگو با مهر، با بیان اینکه یکی از پروژههای تحقیقاتی این مرکز طراحی و ساخت پروتزهای عصبی است، افزود: در این زمینه اقدام به طراحی و ساخت پروتز عصبی با عنوان «پاراواک» شده است که برای ایستادن و گام برداشتن بیماران ضایعات نخاعی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی در این باره توضیح داد: این سیستم یک میکروکامپیوتر قابل حمل با تراشه ریزپردازنده است که کار قشر حرکتی مغز انسان را در ایجاد و کنترل حرکت در اعضای فلج انجام میدهد و با ارسال سیگنالهای الکتریکی به اعصاب حرکتی باعث انقباض عضلات فلج شده و حرکت را در عضو فلج ایجاد و کنترل میکند.
مجری طرح ادامه داد: سیستم پاراواک با به کارگیری مدلهای ریاضی از سیستمهای اسکلتی-عضلانی و استراتژیهای کنترلی، میزان انقباض عضلات فلج را در طول حرکت کنترل میکند.
عرفانیان با بیان اینکه نمونه مهندسی این پروتز عصبی ساخته شده است، اظهار داشت: با استفاده از این سیستم بیماران ضایعات نخاعی که دارای شرایط خاصی باشند میتوانند بایستند و گام بردارند.
مجری طرح با تاکید بر اینکه این سیستم قابل استفاده برای همه بیماران ضایعات نخاعی نیست، خاطر نشان کرد: بیمارانی که دارای شرایط مورد نظر باشند می توانند پس از انجام تستهایی از این سیستم بهره برداری کنند.
وی با اشاره به شرایط بیماران برای استفاده از این سیستم، یادآور شد: بیمارانی که سطح ضایعات آنها در ناحیه کمر در حد T4 تا T12 باشد میتوانند از مزایای این سیستم بهرهمند شوند.
به گفته این محقق این سیستم برای بیمارانی که دچار دیستروفی عضلانی (بیماری بسیار حاد ژنتیکی پیشرونده که باعث تخریب یا اختلال در بافت ماهیچهای میشود) کاربرد ندارد.
عرفانیان با بیان اینکه این دستگاه آماده بهره برداری است، گفت: در صورتی که بخش کلینیکی این سیستم در مراکز درمانی راه اندازی شود میتوان خدمات لازم را به بیماران نیازمند ارائه داد.